gyermekbőrgyógyászatA gyermekek bőre, különbözik a felnőttekétől, mivel bőrük vízben gazdagabb,vékonyabb, sérülékenyebb. Arányaikban nagyobb testfelszínnel rendelkeznek, ezért bőrükről fokozottabban szívódnak fel a kenőcsök.

Leggyakoribb betegségek:

Pelenkakiütés: A csecsemő nedves bőrét érő pelenka dörzsölése pirosodáshoz, felmaródás-hoz vezet, és ezen a területen könnyen megtelepednek a gombák, baktériumok. Ezért fontos a megelőzés: az eldobható pelenka és a védőkenőcs használata.

Atópiás dermatitis: lásd. Ekcéma

Seborrhoeás dermatitis: Hajasfejbőrön (=koszmó), arcon, fülön, hajlatokban vöröses, hámló területek láthatók.

Bőrfertőzések: Leggyakoribb a Staphylococcus és a Streptococcus által okozott bőrfertőzés.

Ótvar: Hámfosztott ill. sárgásbarna pörkkel fedett sebek láthatók a test bármely pontján. Gyermekközösségekben terjed és erősen fertőz.

Gombás fertőzések: Csecsemőknél gyakori a pelenkás terület gombás fertőződése. Gyermekkorban a hajasfejbőr és a test gombásodása – kis állatoktól (macska, hörcsög) elka- pott fertőzés – fordul elő gyakrabban. Hámló plackok megjelenésével jár.

Vírusos betegségek: Nagyon változatos tünetekkel jár. Ide tartoznak a különböző vírusos eredetű bőrfertőzések, mint pl. a bárányhimlő, rubeola, kéz-láb-szájbetegség stb.

Uszoda szemölcs: lásd. szemölcs kezelése

Közönséges szemölcs: lásd. szemölcs kezelése

Gyermek hajhullás: Alopecia areata: = foltos hajhullás, kopaszodás.
Oka: a szervezet saját immunrendszerének támadása a hajhagymák ellen, vagy gombás fertőzés. Pszichés ok miatti hajcsavargatás, hajtépés.

Anyajegyek, anyajegyszűrés: lásd. anyajegyszűrés.

Acne, pattanásos bőr: lásd. acne