SEBORRHOEA

A seborrhoea fokozott faggyútermelést jelent. A bőr zsíros tapintatú, fénylő, gyakran vöröses, hámló foltokat lehet látni.  Elsősorban az arcon, mellkason, háton jelentkezik.  A hajasfebőrön korpádzó hámlás, bőrvörösség jelentkezhet.

Oka: öröklött hajlam, melyet külső környezeti tényezők provokálnak mint pl.: a stressz, hormonhatások, a bőr irritációja, túlzott kiszárítása stb.

Kezelése:  gyulladáscsökkentő, és gomba ellenes készítményeket alkalmazunk. Fontos a bőrt kímélő, de rendszeres arctisztítás is.

ROSACEA

A Rosacea az arcon rendszerint rohamokban égő érzés kíséretében  jelentkező krónikus bőrgyulladás, melynek első tünete a bőrpír. Később az arc bőre folyamatosan vörös lesz és gyulladt csomók, genyhólyagok jelennek meg rajta.

Oka: Örökletes hajlam, valamint környezeti tényezők együttes hatása.

Kiváltó tényező lehet: Stressz, hormonális változás, szélsőséges időjárás (napfény), gyomor-bél-epebetegség, demodex folliculorum nevű atka stb.

Kezelés:  Fontos az irritáló tényezők (szappan, alkoholos oldatok,kozmetikumok) kiiktatása. Külső és belső nyugtató és antibiotikum tartalmú készítményeket, atka ellenes kezelést,  súlyos esetben A vitamin származékokat alkalmazunk.

Az értágulatokat lézerrel vagy rádiófrekvenciával lehet eltávolítani.