Az anyajegy a bőrön és nyálkahártyákon megjelenő veleszületett vagy az élet folyamán később kialakuló jól körülhatárolt bőrkinövés. Színe vagy felszíne a környezetétől eltér. A bőrön jelentkező anyajegyek sokfélék lehetnek. A pigmentált anyajegyek elfajulhatnak, ez azt jelenti, hogy ezeknek az anyajegyeknek egy kis hányadából melanoma alakulhat ki, ezért olyan fontos a megelőzés.

A megelőzés legfontosabb eszköze a fényvédelem, a rendszeres önvizsgálat és a rendszeres bőrgyógyászati anyajegyszűrés.

Az önvizsgálat folyamán az ABCD szabályra kell figyelnünk:

  • A = Asszimetria: Az elváltozás egyik fele más alakú, mint a másik
  • B= Border: Az elváltozás széle szabálytalan
  • C=color: Különböző színek, barna és fekete különböző árnyalatai
  • D=Diameter: 6mm-nél nagyobb vagy gyors növekedés
  • E=Evolució: A növedék változékonysága

dermatoszkopAz anyajegyszűrés történhet dermatoszkóppal vagy digitális dermatoszkóppal.

A dermatoszkóp:

Egy lámpával egybeépített speciális nagyító. A dermatoszkóp segítségével láthatóvá válnak az anya- jegy területén lerakódott pigment különböző struktúrái, az elváltozásban kialakult érrajzolat és a hám bizonyos elváltozásai.

A digitális dermatoszkóp (videódermatoszkóp):

A dermatoszkópnak egy kamerával, számítógéppel összekapcsolt és megfelelő számítógépes programmal támogatott változata. Ennek segítségével felvételt készíthetünk a leginkább érintett anyajegyekről, kinagyíthatjuk a monitoron, majd számítógépen elmenthetjük. Később ismételt vizsgálat során összehasonlíthatjuk a korábban vizsgált anyajeggyel. Mindkét vizsgálat során a teljes testfelszínt átvizsgáljuk és megállapítjuk, hogy van-e veszélyes anya- jegy vagy bőrrák, amit el kell távolítani.

Mikor érdemes anyajegyszűrésre menni?

A dermatoszkópos anyajegyszűrésre érdemes évente legalább egyszer elmenni. Ha azonban valamelyik anyajegyünk megváltozik, akkor rendkívüli vizsgálatra is szükség lehet. Ha a családban már előfordult melanoma, ha 50-nél több anyajegye van, ha nagyon világos a bőre, – haja színe, vagy ha gyermekkorában sokszor leégett, akkor érdemes évente kétszer is elmenni.

Az anyajegyek eltávolítása:

A pigmentált anyajegyeket mindig az épben kimetszve kell eltávolítani és szövettani vizsgálatra küldeni. Így lehet csak megállapítani, hogy az eltávolított bőrelváltozás az épben lett kimetszve. Bizonyos esetekben – egy speciális anyajegy típusnál – az úgynevezett shave kimetszéssel (a bőr szintjében vezetett metszés) is eltávolíthatók. Ezek kozmetikai eredménye különösen az arcon igen jó.

Rendelőnkben a bőrgyógyász javaslatára, kizárólag sebészi módszerrel kivitelezhető sebészi kisműtéteket dr. Nagy Lajos sebész főorvos végzi. www.nagyplasztika.hu