Az acne egy genetikai hajlamon alapuló gyulladásos bőrbetegség, mely az arcon, háton, mellkason jelentkezik. Miteszerek (=comedo), halványvörös csomók, gennyhólyagok, súlyosabb esetben maradandó hegek képződésével jár.  Leggyakrabban serdülőkorban alakul ki.

Oka: Pubertáskorban a hormonális változások következményeként, az un. androgén hormonok emelkedő szintje fokozza (a bőrben normálisan is előforduló) faggyúmirigyek működését, továbbá a bőrben elszarusodási zavarokat okoz. Ennek első következményeként létrejön a miteszer. Ez a faggyúmirigy nyílását eltömeszeli, igy akadályozza a faggyú szabad elfolyását.A pangó váladékban felszaporodnak a baktériumok és a mirigy megrepedt tokján át az irhában gyulladást idéznek elő. A diagnózis félállításához hormonális (laboratóriumi) vizsgálatokat csak akkor érdemes végezni, ha az acne menstruációs zavarokkal, túlzott szőrnövekedéssel, hajhullással társul.

Kezelése: Külsőleg  gyulladáscsökkentő, antibakteriális, faggyútermelést csökkentő kezeléseket alkalmazunk. Belsőleg  gyulladáscsökkentő, antibakteriális kezelést vagy egy A vitamin származékot  adunk.   Ezeket a gyógyszereket kúraszerűen több hónapig alkalmazzuk ősztől tavaszig, mivel  ezek a gyógyszerek fényérzékenyítő hatásúak.    Ha maradandó hegek alakulnak ki, akkor különböző heg kezeléseket alkalmazhatunk : DermaPen, lézer, peelingek stb.