A bőr rosszindulatú daganatos betegségei nagyon gyakoriak és az utóbbi évtizedekben számuk folyamatosan növekszik. Oka: az ózon réteg elvékonyodása és az egészségre ártalmas napozási szokások.

Basalioma (basalsejtes rák): A fehérbőrű népesség körében a leggyakoribb daganat. Általában 50 év felett kezdődik és elsősorban a napnak kitett helyeken mutatkozik. Többnyire egy fénylő, tömött tapintatú , vöröses növedékként jelentkezik, de néha csak egy nem gyógyuló kis sebet látunk. Lassan,de folyamatosan nő, a környező szöveteket elpusztítva. Áttétet nem szokott adni, ezért ez a legkevésbé veszélyes daganat.

Kezelése: elsősorban sebészi úton történik, szövettani kontrollal.

Spinalioma (laphámrák): 90%-ban a napnak tartósan kitett bőrterületen (arc, fejbőr, fül, kéz) fordul elő. Elsősorban az idősebb korosztályt érinti. Sárgásbarna vagy szürkés színű, gyakran kifejezett szaruképződést mutató fájdalmatlan növedék. Gyorsan nő és áttétképződésre hajlamos, ezért veszélyesebb, mint a basalioma.

Kezelése: elsősorban sebészi úton történik, szövettani kontrollal.

Melanoma (festéksejtes bőrrák): A fehérbőrű népesség körében a leggyorsabban szaporodó rosszindulatú daganat. A bőrön bárhol felléphet, nagy részük már meglévő anyajegyből indul ki, de jelentkezhet ép bőrön is. Bármely életkorban előfordulhat, de az utóbbi időben egyre fiatalabb korosztályt érint. Megjelenése változatos: lehet szabálytalan alakú barnás-fekete lapos plack, vagy vérzékeny feketés-vöröses csomó. Gyorsan nő és gyorsan képez áttétet, mely bármely szervben jelentkezhet, ezért igen veszélyes. A korai stádiumban felismert melanoma gyógyítható, ezért olyan fontos a korai felismerés! A betegség kimenetele attól függ, hogy milyen stádiumban kerül felismerésre. Ezért fontos az önvizsgálat (3 havonként vizsgáljuk meg bőrünket nem keletkezett-e egy új elváltozás, vagy nem változott-e meg valamelyik anyajegyünk) és a rendszeres dermatoszkópos anyajegyszűrés.

A melanoma kialakulásának legfontosabb tényezői: világos bőr és hajszín, – gyerekkori többszörös súlyos leégés,- nagyszámú anyajegy,- családban előforduló melanoma.

Kezelése: Időben és megfelelő módon elvégzett műtét.