Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója. Egy olyan túlérzékenységi reakció, amikor szervezetünk a normálisnál erősebb választ ad a környezetben megtalálható egyébként ártalmatlan anyagra (allergénre). Ilyenkor ezeket az anyagokat a szervezet ártalmas anyagként ismeri fel, védekezik ellene.

Sokféle allergia létezik: vegyi allergia, gyógyszer allergia, táplálék allergia, fém allergia stb.

Csalánkiütés (Urticaria) – leggyakoribb betegség A bőrön rohamszerűen jelentkező különböző nagyságú, viszkető rózsaszín vagy fehér foltok, göböcsék jellemzik. Bármely testrészen megjelenhet, akár heves allergiás reakciók (fulladás,hasmenés, ájulás) részeként is előfordulhat. Az akut urticaria 6 hétnél rövidebb ideig tart, a krónikus azonban hónapokig, évekig fennállhat.

Okozhatja: gyógyszer, étel, de társulhat felső légúti vírus fertőzéshez vagy emésztőrendszeri betegséghez.

A legjobb terápia a kiváltó ok megszüntetése, ha ez lehetséges. Tüneti kezelésként elsősorban anti-hisztaminok alkalmazhatók. Szükség szerint a rejtett gócok megszüntetése, az esetleges csalánkiütést okozó gyógyszer elhagyása, az emésztőszervi panaszok kezelése, allergia teszt végzése javasolható.

Allergia teszt:

Az allergia kimutatására többféle teszt is alkalmazható, a tünetektől és a kiváltó allergén fajtájától függően. A bőrgyógyászati rendelésen az un. Epicután próba elvégzésére van lehetőség. A vizsgálat során 35 (nemzetközi standard alapján összeállított) allergént ragasztunk fel a beteg hátára. Az allergéneket 48 óra múlva eltávolítjuk, 48,-72 óra,-valamint szükség szerint 7 nap múlva megnézzük a bőr reakcióját. Pozitiv reakció esetén az adott allergén helyén vörös gyulladás lép fel. Ez esetben a beteget tájékoztatjuk arról, hogy az allergiát okozó anyag miben fordul elő és hogyan kerülhető el.